آموزشی, تاریخچه

جلال رابوکی ، اسطوره‌ی گمنام

جلال رابوکی

جلال رابوکی اسطوره‌ی گمنام کوهنوردی ایران

وی متولد 1325 بود و به نام جلال فروزان نیز شهرت داشت. مردی شگفت انگیز که هم دوره‌ای هایش او را به عنوان یکی از قوی‌ترین و باهوش‌ترین کوهنوردان دوران معرفی می کنند. باید گفت که جلال رابوکی چهره‌ای ماندگار و تاثیرگذار بود و از مبدعان صعودهای سرعتی و چند جبهه در میان کوهنوردان ایرانی است. او به دلیل صعودهای زیاد و حرفه‌ای به قله دماوند در میان کوهنوردان شهرت دارد.

جلال در طول یک سال بارها (بیش از 40 بار) به دماوند از جبهه‌های مختلف صعود می کرد. علاوه بر این او رکورد صعود از چهار جبهه مختلف به قله دماوند در مدت زمان 26 ساعت را داشته است. فروزان از نوجوانی به کوهنوردی علاقه داشت و در سن 18 سالگی اقدام به صعودهای سرعتی به قله‌ی آزادکوه کرد. وی چنان پر آوازه شد که در سال های 1352 تا 1357 بارها به عنوان عضو تیم های ایرانی عازم به هیمالیا انتخاب شد.

همه چیز در باره جلال رابوکی

رکوردها و فعالیتهای شاخص رابوکی

جلال فروزان در مدت فعالیتش صدها برنامه اجرا کرد و الگویی برای بقیه کوهنوردان شد تا هنوز از او یاد کنند. در ادامه با گزیده‌ای از فعالیتهای شاخص وی آشنا می شویم:

  • 1343 صعود سرعتی و تكی قله­‌‎ی آزادكوه از وارنگ رود و بازگشت از نسن، ظرف فقط 16 ساعت
  • 1351 صعود یك روزه‌­ی قله­‌ی سبلان از یخچال شمالی و بازگشت از جبهه­‌ی شرقی در 17 ساعت
  • 1352 شركت در برنامه­‌ی شناسایی اورست از یخچال خومبو، صعود قله­های پوكادله و گراگ شپ
  • 1355 و 1357 شناسایی دره­‌ی یخار و دیواره­‌ی یخی دماوند .
  • 1355 شركت در برنامه­‌ی صعود ماناسلو (8163 متر) و ایفای نقش فعال در راه یابی به بارگاه­‌های 5،4،3،2،1 و صعود تا 7700 متر.
  • 1355 نخستین صعود زمستانی جبهه‌­ی شمالی دماوند ( یخچال دبی سل) و اقامت 23 ساعته بر فراز قله
  • 1357 شركت در برنامه­‌ی صعود اورست (8848 متر) از جبهه­‌ی شمالی، صعود تا 7500 متر
  • 1375 صعود سرعتی شانزده مسیر دماوند
  • 1376 فرود سریع از قله دماوند تا بارگاه سوم جنوبی ظرف 25 دقیقه
  • 1377 صعود دو مسیر دماوند (گوسفند سرای جنوبی-قله -جان پناه اول شمالی-قله-گوسفند سرا) در 17 ساعت
  • 1378 صعود سه مسیر دماوند (جنوبی-قله-پناهگاه غربی-قله-پناهگاه تخت فریدون-قله-گوسفند سرای جنوبی) در 20ساعت و 30دقیقه
  • 1379 صعود سریع به قله از گوسفند سرای جنوبی دماوند، ظرف فقط 4 ساعت و 15 دقیقه.
  • 1380 صعود چهار مسیر دماوند (7000متر صعود) در 26 ساعت و 30 دقیقه

بد نیست بدانید که او علاوه بر کوهنوردی، کویر نوردی هم می کرد. رابوکی در سال ۱۳۶۱ برای نخستین بار مسیر روستای طرود به عروسان در کویر مرکزی (به طول ۱۸۰ کیلومتر) بدون استفاده از شتر پیمود.

فوت جلال رابوکی

در گذشت جلال رابوکی

جریان فوت این کوهنورد بزرگ را همنوردش ذبیح الله حمیدی این گونه بیان می کند:

در تاریخ 30 فروردی سال 1381 پیشکسوتان جلال رابوکی و ناصر جنانی و یدالله اصغرزاده (با یادبود مجید بنی هاشمی) اقدام به فتح دماوند نمودند. در جان‌پناه سوم در ارتفاع 4159 متری، یدالله اصغرزاده از ادامه مسیر انصراف می دهد و دو نفر دیگر بعد از استراحتی مختصر به طرف قله حرکت می کنند.

شرایط جوی بسیار نامساعد بود. برف می بارید و باد تندی می وزید. مه و کولاک همه جا را فرا گرفته بود. در ارتفاع 5200 متری قبل از تپه‌های گوگردی جلال از ناصر پیشی می گیرد تا با سرعت بیشتری ادامه دهد. ناصر جنانی به خاطر شدت طوفان تا 200 متری قله می رود اما از ادامه مسیر منصرف می شود و مسیر را تا بارگاه سوم باز می گردد.

او به همراه یدالله اصغر زاده شب را در جان‌پناه به انتظار بازگشت جلال می مانند. اما خبری از او نمیشود. فردای آن روز باز می گردند و خبر مفقودی جلال رابوکی را به دوستان و کوهنوردان دیگر اعلام می کنند. از آن موقع به مدت 6 ماه گروه های تجسس برای یافتن پیکر جلال تلاش می کنند. اما در نهایت در شهریور ماه همان سال پیکر بی جان جلال رابوکی در ارتفاع 4300 متری دره یخار دماوند (جبهه شرقی) دیده می شود. نهایتا بعد از چند روز تلاش مداوم پیکرش را باز می گردانند و تحویل خانواده‌ش می دهند.


برای خواندن مقالات بیشتر به صفحه ی بلاگ ما مراجعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *